De vijfentwintigste ontbijtsessie van Bureau Blaauw voor hr-directeuren

28 november 2022

De vijfentwintigste ontbijtsessie van Bureau Blaauw voor hr-directeuren

‘We zijn er als mens de dupe van dat we zeer efficiënt zijn, maar kunnen daar niet zoveel aan doen. Het is allemaal te herleiden naar de oermens in onszelf.’ Met deze ogenschijnlijk geruststellende woorden startte Mikkel Hofstee woensdag 23 november alweer de 25e editie van ons hr-directeuren ontbijt. Maar al snel schudde Mikkel ons wakker met zijn vervolg: ‘Onder het mom van de vooruitgang en ‘gemak dient de mens’ zijn wij weerloze, volgegeten en bewegingloze, op onze telefoon starende wezens geworden.’

Mikkel, auteur van o.a. de boeken Oermens (2.1) en medeoprichter van Lifeguard, nam ons mee in hoe mooi ons lichaam en brein is. Onze miljarden cellen zijn geweldig op elkaar afgestemd. Helaas zijn onze oeroude genen alleen slecht opgewassen tegen de hoeveelheid prikkels die we in het moderne leven dagelijks te verwerken krijgen. Met stress als gevolg.

Stress was van oudsher onze reactie op écht gevaar. Bijvoorbeeld als reactie op het tegen het lijf lopen van een wild dier. Tegenwoordig zien we gevaar, waar er eigenlijk geen reëel gevaar is. Een nieuwsbericht over een gevaarlijke situatie in Groningen kan ons in de rest van het land ook zorgen baren. Tel daar nog eens de continue hunkering naar beloning, zoals ‘likes’ op sociale media, bij op.

Maar er is hoop: als we de holbewoner in onszelf herontdekken en een prominentere plek in ons leven geven. Geef jezelf de ruimte en krijg inzicht in je reacties op stress. Onze genen zijn namelijk niet te veranderen, maar onze manier van leven wel!

Dank Mikkel Hofstee voor het delen van je inzichten en Quint voor het beschikbaar stellen van jullie ruimte voor onze bijeenkomst.

Wil je meer weten over het herontdekken van de oermens en de rol van hr bij deze ontdekkingstocht? Wij vertellen je er graag meer over!

Terug

Gesprek over je loopbaan?

Ook als er geen concrete vacature beschikbaar is leren we je graag kennen. We denken vanuit onze kennis van de hr-markt mee over de mogelijkheden voor jouw carrière. Maak een afspraak via onderstaande link.